Friday, November 20, 2009

Istorija na formiranje na nacionalnite drzavi na balkanot

Megu nas Makedoncite i nasite komsii grcite ima niza od otvoreni ranlivi prasanja koi gi postavija osmislija i napravija grckite vladi potpomognati od nivnite puleni.

Makedonskiot narod ja imase taa sudbina da bide rasparcen i podelen 1913 godina od strana na sosednite veke oslobodeni narodi i vladi.So nisto ne go zasluzija toa nasite predci koi hrabro se borea i sprotivstavuvaa na turkiot ugnetuvac islamizacijata janicarstvoto, poturenjacite vo nasite redovi i mesanjata na stranskite vladi vo vnatresnoto dvizenje na Makedoncite za osloboduvanje od turcite.

Edna kratka verzija na formiranjeto na nacionalnite drzavi na balkanskiot poluostrov.

Fanariotskata organizacija vo Istanbul vo krajot na 18 vek pocna so pomos na evropskite sili kako i na novite ruski vladeteli da se nametnuva kako edinstvena organizacija verska na ovie prostori.

Vo toa vreme postoese Ohridska Arhiepiskopija crkovna institucija na Balkanot so najdolga tradicija na postoenje (4 vek). naslednicka na Justinijana Prima. Koj Ja UKINA Ohridskata Arhiepiskopija i komu mu smetase ? Zosto vrli grci se nafrlija na nasta crkva , zasto bese grcka ?

Zosto pravoslavnite braka Grci se zastapija da se ukine koga denes tvrdat deka taa e nivna? Deka grcite imale pravo na se sto e pravoslavno na Balkanot.

Da ne dolzam, 1821 godina se krena dvizenje za osloboduvanje na grckata zemja pomognato od ruskite interesi na bosforot. Od odesa se pokrena otporot i se sobraa sredstva za oruzje i hrana. Do krajot na 1831 godina se oslobodi Grcija . 1814 godina se oslobodi i Belgradskiot pasaluk.

Vo 1876-78 so ruskite oficiri na celo se upati silna vojska da se oslobodi i Bugarija. Kazetemi zasto togas ne se oslobodi Makedonija od nikogo od sosedite koi sega tvrdat deka e od sekogas nivna. Zosto nasite Grci ili Srbi ili Bugari ne si ja oslobodija barem del od teritorijata i vednas da se pripoeja kon zemjata. Gospoda se raboti za eden fakt deka sekoj prvo gledal da se oslobodi sam pa posle da se prosiruva kon tugji teritorii.

Poslednata balkanska nacija koja se oslobodi od stranska okupacija bese Makedonija. Imate fakti koi zboruvat za odnosot koj go imale grckite vojnici kon nedolznoto naselenie na Makedonija (juzna). Zasto bilo potrebno da se siri tolkava omraza kon celiot narod ako bil nivni ili barem naklonet kon niv.

Kazete mu na vasiot prijatel od Kozani da se rasprasa kako se vikale mestata vo grcka Makedonija pred 1913 koi iminja gi nosele duri orginalnite grcki sela. Zasto so zakon se smeneti vo 1924-29 godina. Zosto se krijat popisnite knigi od 1920 godina i zosto ne e objaven toj popis i nikade go nema. Zasto se cuvaat podatocite vo stroga tajnost celi 85 godini.

Gospoda ovie dela ne zastaruvaat Narodite nitu stareat nitu umiraat samo se razvivaat.

ISTORIJATA JA PISUVAAT POBEDNICITE !!!!

KOJ BESE POBEDNIK VO BALKANSKITE VOJNI I STO SE SLUCI SO HRISTIJANSKOTO NASELENI NA MAKEDONIJA KOE TOGAS BROESE NAD 1,5 MILIONI LUGE.

Srpskata zemja gospodo vo 1813-1838 bese so napola islamsko naselenie, Grcija ( orginalniot del Pelopones i Ahaja) bea naseleni so razlicno naselenie i toa Arvaniti, Armani, Sarakacani, Cakoni, negroi, roma , slavones, turci , muslimani grci valahades, kako i drugi nepoznati etnicki miksovi od romei, vizantinci, i dr.

Postepeno Dinastiite na kralskiot dvor od Grcija koi bea od germansko poteklo makotrpno sozdadoja recisi homogena nacija so novo zname(danskoto Slezvig holstajn) ime i jazik koj se bazirase na nekolku lokalni dijalekti koi edvaj bea razbirlivi megusebno. Vo momentot koga se sozdade pocvrsta helenisticka ideja se navrtija na sosednite narodi. Vo period od nekolku nedeli se protera celokupnoto muslimansko naselenie od Grcija ( vo granicite od 1831) 35% od naslenite mesta bea ocisteni. del od Arvanitite bea proterani posebno onie koi ne bea skloni kon grckata ideja. Znaete li kade bea proterani site tie miksovi od populacii? Se razbira kon teritoriite koi bea pod turska vlast neposredno do Solun i okolnite komunikaciski centri.

Koga se oslobodi Srbija (belgradskiot pasaluk) vo Belgrad i okolinata ( procitajte popisni tefteri za ovoj period ) postoeja skoro 30% tursko i islamizirano naselenie so mnogubrojni gamii i minarinja vo niv. Samo za nekolku godini istite bea ocisteni izbrkani kon jug povtorno kade da se zaprasame? Se razbira Makedonija. Se sozdavase mladata srpska nacija, a na nea ne i bea potrebni drugi etnosi da i ja mesaat politikata.

Vo periodot od 1853-1878 godina se ocisati i teritorijata na Knezevstvoto Bugarija vladeeno od germanskite dinastii. Povtorno kako i naselenieto koe se terase od Bosna se slevase kon Makedonija i kon Istanbul.

Gospoda nie Makedoncite na teritorijata na Makedonija do 1813-21 godina bevme so 80% zastapeni i bevme najhomogerna teritorija na Balkanot. Togas uspesno funkcionirase nasionalnoto tkiva pocna prerodbata i pecatnicite vo nasite gradovi. Ovoj proces se blokira so vlezot na redicite begalci od sekade okolu nas koi ja zaposednuvaa nasta tatkovina. polovina od selata na Makedoncite bea zaposednati, crkvite i manastirite bea sistematski unistuvano, pa i zatoa Sveta Gora e samo ostrovce okolu koe se bese muslimansko. Koga se rasturi vlaskata prestolnina na Pind i Epir kako i vo Tesalija vikana togas Golema Vlahija, pod pritisokot na ordite kacaci od zapad Skiptari najgolem del od toa naselenie preku 100 000 se doseli vo gradovite a bogami i vo selata na Makedonija. Taka dojdoa i vlasite ( Armani).

Po niv navjasaa i Skiptarite zaposednuvajki gi selata napusteni prethodno pod pritisok na spahiite i pasite od albansko poteklo. Vprocem nasata turska vlast se sostoese od malkumina asli turci i albanci poturenjaci kako Geladin Beg, Ali Pasa Janinski itn.

Grckata zaednica vo Makedonija togas narecena od turcite URUM Milet bese zastapena vo oazi. Orginalni grcki zaednici se selata okoli Verija (Ber) dolno tecenie na Bistrica (Halijakmon), Halkidiki i toa dolniot del kon Polipotamo i Poligros, kako i poretki oazi od naselbi okolu velzot na Struma vo Egejsko more. Ova naselenie urum milet bese srednovekovno i datirase od perioidot na Vizantiskoto vladenie koga vo site kraevi na imperijata bea naseluvani zasluzni gragani vojnici i drugi lica Za potekloto na ovie naselbi dosta e pisuvano od stranskite patepisci, imeno se sostoese od mesavina na poslusni gragani romeizirani po terkot na rimskata imperija. Togas ne bese mnogu bitno od kade i sto e naselenieto bidejki prioritet bese zastapenosta na Romejskiot element niz teritoriite na Imperijata. Vizantija kako sluzben jazik go koristese idiomot KOINE prezemen od kovanicite na Aleksandar Makedonski koi gi spremase za da gi proglasi za svetski jazik. Imeno administracijata na Aleksandar podgotvi zaednicki jazik koj bi se sotoel od zborovi na site narodi spoeni so Makedonski i helenski frazi i gramatika. So navleguvanjeto na turcite na Balkanot ovie naselbi se splotija megu sebe i se homogeniziraa koristejki go jazikot kako sredstvo za oddeluvanje od sosedite Makedonci. itn.

Vo gradovite na Makedonija posebno vo juznite delovi vo krajot na 18 i pocetok na 19 vek edinstvena crkovna organizacija bese Carigradskata Patrijarsija Fanariotite taka sto kako priznaena i dozvolena od vlasta edinstveno taa gi zastapuvase verskite slobodi i prava gi cuvase crkvite itn. (bidejki prethodno 1762 bese ukinata Ohridskata Arhiepiskopija). Vo ovoj period golem del od gradskoto naselenie se pretopi vo progrcka partija i poleka se formirase zaednica koja zaedno so ermenskata i vlaskata se stopuvaa vo grcka novoformirana. Nesto kako moda. Sepak naselenieto so procarigradski cuvstva odnosno novogrcite ne uspejaa da se nametna kako najsilna etno populacija koja ne dostgase ni do 10% od celokupnoto naselenie na Makedonija.

So pocetokot na prerodbata se osvesti narodot i pocna da se otklonuva od sferata na vlijanie Carigrad. Pogresna e tezata deka nie Makedoncite sme miksuvana nacija, naprotiv nie sme najcistata i najrasna zaednica na Balkanot bidejki nie nikogo nemame asimilirano do taa merka kako nasite sosedi. Mozebi e nonsens no site narodi okolu nas imaat duri i golem del od makedonskite geni bidejki celi 100 godini ni odzemaa del po del od nasite sela, luge, pisateli, tvorci itn.

ISTORIJATA JA PISUVAAT POBEDNICITE !!!!!!!!

Sostojbata koja se prestavuva vo Makedonija kon kraj na 19 i pocetokot na 20 vek sporedena so salata Makedonija e realna, no vo toa sto navistina ima mnogunacionalen sostav.

No fakt e deka REALNO I ZA VOLJA NA VISTINATA VO MAKEDONIJA NIKOGAS NEMALO BUGARI (VISTINSKI), SRBI (VISTINSKI)...

Grcite zaedno so progrckite elementi ( Vlasi, Albanci, Makedonci, Ermenci, i dr) zastapeni vo 10% ne ja prikazuvale vistinskata slika za Makedonija.

Dragi dami i gospoda kolonizatori na Makedonskata zemja , nikoj ne ve tera da si odite , no zapamtete deka vo 1913- 1927-1948-1953 grckata oficijalna drzava go potisnuvase makedonskoto naselenie i kontinuirano naseluvase progrcki elementi so toa sozdavajki realen miks mesajki gi tradiciite kornejki gi natpisite, menuvajki gi iminjata na prostorot, zatrupuvajki gi grobistata, ubivajki i unistuvajki celi rodovi stebla. Golem e spisokot na zlodela i genocid kon Makedoncite vo grckata drzava posle 1913. Uporno se trudese toj t.n. idiom koj e ni moj ni tvoj demek da se iscisti minimalizira ugneti i dovede do stepen na isceznuvanje prikazuvajki go kako aboriginite vo Avstralija.

Zaboravate edno deka narod ne moze da se unisti istorijata ne moze da se smeni tradicii ne mozat da se sozdadat vestacki. Poglednete ja denes Makedonija (grcka) sekoe selo e razlicno, slavi sosem sprotivni praznici verski kultovi, imitira nekoja nosija koja e vo sustina izvorno e nasa makedonska , sarenoliki faci na lugeto vo ista familija t.n. grci po rod ne moze da se prepoznaat edni se crni, edni se so kosi oci drugi so kovrgasto kosi niski i debeli visoki i slabi ekstremnosti na sekoj cekor degenerici kolku sakas. Familii bez tradicija na dedo pradedo, ne se znae koj od kade i kako se doselil, se trudat lugeto da zaboravat sakaat da bidat ,,cisti grci,, no ne e lesno. Pontiaka, Kavkasos, Bosforus, rusiaka, arvanitiki, vlahiki, slavofones, dimotika i katerovusa, od selo do selo , od predgradie do predgradie se se toa potomci na masa Hristijani proterani od svoite domovi vo Anadolija, Kapadokija, Izmir, Cesme, Pont, Ermenija, Lazija, Gruzija, Abhazija itn.

Nekoi geneticari duri koga zemaat DNK za determinacija na Haplogrupite kako primeroci sekogas gi zemaat severnite grci oddelno, komparirajki gi so drugite grci otstapuvaat so 100% kon Kavkazoidite. Najcista etnogrupa t.n Endopi ili lokal people lokalno naselenie se 300-400 000 Makedonci so makedonski geni vo niv istite onie geni koi gi nosat vo sebe Vasil Tupurkovski, Vlado Kambovski, Nikola Gruevski, Blaze Ristovski Vaska Ilieva, Jagnula Kunovska, Jani Makraduli, Kata Misirkova Rumenova , Mirka Velinovska, Pavle Voskopulos, Nikodim Carknjas, Lazar Mojsov, Nikola Popovski, kako i Goce Delcev, Krste Petkov Misirkov, Partenie Zografski, Lazo Trpovski, Kosta Karamanlis, Krasimir Karakacanov, Dimo Hadzi Dimov, Icko Gramatikot, itn................................ 5 000 000 Makedonci + 5 000 000 pogrceni, posrbeni, pobugareni, poturceni, amerikanizirani Kanadizirani, ......